Μονή Αγ.Γεωργίου “Καραϊσκάκη”
Τον Μάιο του 1895, δηλαδή ακριβώς πριν 127 χρόνια, ένας φιλόλογος καθηγητής, και πιθανόν γυμνασιάρχης εκείνο τον καιρό, ο Νικόλαος Χατζηζωγίδης, επισκέφθηκε δυο μοναστήρια στην ευρύτερη περιοχή Μουζακίου Καρδίτσας, την Ι.Μ. Αγίου Γεωργίου Μαυρομματίου, γνωστή με το προσωνύμιο «Καραΐσκάκη» και την Ι.Μ. Αγίας Τριάδος Σκλάταινας (Δρακότρυπας). Για τις επισκέψεις αυτές έγραψε τις εντυπώσεις του, τις οποίες εντοπίσαμε στον ετήσιο τόμο του περιοδικού «Ποικίλη Στοά» του 1912.
Εδώ παρουσιάζουμε την επίσκεψή του στο πρώτο μοναστήρι που πραγματοποιήθηκε στις 14 Μαΐου 1895, όπου μετά από μια θαυμάσια περιγραφή της διαδρομής και του τοπίου, εκφράζει την απογοήτευσή του από την συνάντησή του με τους μοναχούς του μοναστηριού.
Η γλώσσα που χρησιμοποιεί ο συντάκτης είναι μια ακραία καθαρεύουσα που θυμίζει ελληνιστικούς χρόνους, με εξαιρετικές περιγραφές και πλούσια σε επιθετικούς προσδιορισμούς. Βεβαίως πολύ συχνά μας οδηγεί στη χρήση λεξικών και ομολογώ ότι κατέφυγα αρκετές φορές στο Μέγα Λεξικόν της Ελληνικής Γλώσσης των Liddell & Scott. Για διευκόλυνση των αναγνωστών παρατίθεται ένας μικρός αριθμός σπανιότατων λέξεων με την ερμηνεία τους.
Παραμείβεται λόφους, παραμείβω=παρέρχομαι, αφήνω κατά μέρος,
Αοίδιμος = φημισμένος
Σύνδενδρα και περίρρυτα = με δένδρα και ρέοντα νερά
διασφάξ = φαράγγι μέσα από το οποίο τρέχει ποτάμι
βληχηθμοί ποιμνίων =βελάσματα
υλακοί μολοσσών = γαυγίσματα σκύλων
αβελτερία = μωρία, ανοησία, νωθρότητα
αμουσία = έλλειψη μόρφωσης, αρμονίας
συφεός=μάνδρα χοίρων
λύθρος = ρύπος εξ αίματος
ημέλγοντο=αρμέγονταν
επήγνυον= έπηζαν
ηλίκη αντίθεσις = πόσο μεγάλη αντίθεση
2 Responses
Εξαιρετικό ντοκουμέντο !ΟΙ περιγραφές φωτογραφίζουν το φυσικό κάλλος της περιοχής μας εκείνα τα χρόνια ,αναδεικύουν το ήθος των κατοικου΄ντων στη Μονή !Συναρπαστική γλώσσα !θερμά συγχαρητήρια Γιώργη για την εύρεση και αν΄΄αδειξη αυτης της ιστορικής πηγής!!
Διαβάζοντας το κείμενο δημιουργείται η επιθυμία να περπατήσω το μονοπάτι από το Μουζάκι ως το μοναστήρι και να επισκεφτώ την Ιερά Μονή.