Ιούνιος 1895 – Επίσκεψη στην Ι.Μ.Αγίας Τριάδος Δρακότρυπας

Το blog του Γιώργου Γούσια

Ιούνιος 1895 – Επίσκεψη στην Ι.Μ.Αγίας Τριάδος Δρακότρυπας

Ένα εξαιρετικά ενδιαφέρον κείμενο δημοσιεύτηκε στις αρχές του περασμένου αιώνα για το μοναστήρι της Αγίας Τριάδος Δρακότρυπας από μια επίσκεψη που πραγματοποιήθηκε τον Ιούνιο του 1895.

Συντάκτης του ήταν ο Νικόλαος Γ. Χατζηζωγίδης, ο οποίος, σύμφωνα με τα βιογραφικά στοιχεία που αναφέρονται στον πανηγυρικό τόμο των Θεσσαλικών Χρονικών που εκδόθηκαν το 1935 για τα 50 χρόνια από την απελευθέρωση της Θεσσαλίας (1881-1931), γεννήθηκε το 1860 στο χωριό Λιβάδι του Ολύμπου. Σπούδασε φιλολογία στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και υπηρέτησε ως καθηγητής σε σχολεία της Λάρισας, του Βόλου και της Θεσσαλονίκης και πέθανε το 1899 σε ηλικία 39 ετών.

Με μια πλούσια καθαρεύουσα, ο  Ν.Χατζηζωγίδης δίνει μια πολύ ωραία περιγραφή της περιοχής και μας παρέχει σημαντικές πληροφορίες, όπως πχ τη σημείωση που εντόπισε σε βιβλίο του μοναστηριού, για πυρκαγιά που συνέβη στις 22 Μαρτίου 1740 και κατέστρεψε πλήρως τον ναό! Μας πληροφορεί επίσης για δύο εικόνες, μία της Αγίας Τριάδος και άλλη μία της Παναγίας, οι οποίες προέρχονται από τη Ρωσία (Μοσχοβία).

Για την παρουσίαση αυτού του εξαιρετικού άρθρου, που αντλήθηκε από το αθηναϊκό περιοδικό Ποικίλη Στοά του τόμου του 1912, προτιμήθηκε η φωτογραφική του εμφάνιση, γιατί η μεταγραφή του σε μια μονοτονική μορφή, θα αφαιρούσε πολλά στοιχεία από την αυθεντικότητά του. Πιστεύοντας ότι η γλώσσα του, έστω και με δυσκολία για μερικούς, είναι κατανοητή, προστέθηκαν στο περιθώριο ελάχιστες παρατηρήσεις και σηματοδοτήθηκαν με θαυμαστικά μερικές απορίες.

(Σημ.1 Το δημοσίευμα τούτο αποτελεί συνέχεια των εντυπώσεων του συγγραφέα από την επίσκεψή του στο μοναστήρι του Αγίου Γεωργίου “Καραισκάκη” που δημοσιεύτηκε εδώ: http://www.gousias.eu/?p=1169)

Σημ.2 Πάρα πολλές πληροφορίες για το μοναστήρι της Αγίας Τριάδας μπορεί να βρει κανείς στο 700 περίπου σελίδων του Ιωάννη Κ. Τσιουρή  «Οι τοιχογραφίες της Μονής Αγίας Τριάδος Δρακότρυπας (1758) και η μνημειακή ζωγραφική του 18ου αιώνα στην περιοχή των Αγράφων», Ελληνικά Γράμματα 2008, που βασίζεται στη διδακτορική του διατριβή. Το βιβλίο, δυστυχώς, είναι εξαντλημένο αλλά μια έρευνα στο διαδίκτυο θα αποζημιώσει τον ενδιαφερόμενο!)

Tags: , , , ,

One Response

  1. Ο/Η Ανδρέας λέει:

    Η ιερά Μονή είναι εξαιρετική και κάθε επίσκεψη αποζημιώνει τον επισκέπτη. Ανυπομονώ να πάω ξανά να δω τις υπέροχες αγιογραφίες

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *