Κατηγορία: Ιστορία

Το blog του Γιώργου Γούσια

”…Τον Άρη εσκοτώσανε…”

Στις 16 Ιουνίου (κατ’ άλλους 15/6) έκλεισαν 79 χρόνια από το θάνατο του Άρη Βελουχιώτη κοντά στο χωριό Μεσούντα της Άρτας. Με τα μέσα της εποχής, η είδηση σε πολλά σημεία έφτασε την επόμενη μέρα, χωρίς προφανώς να είναι γνωστή η ακριβής τοποθεσία του γεγονότος. Όταν ο λαϊκός ποιητής Φώτης Σαμαράς[1], από την Πορτή Καρδίτσας…
Read more

Γράμμα – υποθήκη του Νίκου Ζαχαριάδη προς τα παιδιά

του σταθμού “Παπαρήγας” της Βουδαπέστης και τους μαθητευόμενους της Κοπρίβνιτσας”Τάτρα” της Τσεχοσλοβακίας. 5 Δεκεμβρίου 1950

Λάκης Καρνέζης: γενέθλια του Μίκη στην Κούβα

Όποιος αγαπά τη μουσική του Μίκη Θεοδωράκη είναι αδύνατον να μην ξέρει τον Λάκη Καρνέζη, που με το μπουζούκι του και το γλυκό παίξιμό του “έντυσε” τα περισσότερα τραγούδια και τις πιο γνωστές μουσικές του Μίκη!  Λίγοι όμως είναι εκείνοι που ξέρουν ότι ο Λάκης είχε την ονομαστική του γιορτή προχθές 27 του μήνα και…
Read more

Δρακότρυπα Καρδίτσας  – Σχεδόν ένας αιώνας εκλογές!

Πολλοί ήταν εκείνοι που είδαν ευχάριστα την Κωνσταντίνα να έρχεται με το νυφικό της σε ένα από τα τρία εκλογικά κέντρα του χωριού για να εκπληρώσει την εκλογική της υποχρέωση  μετά το ολονύκτιο γαμήλιο γλέντι στις εκλογές της 6 Μαΐου 2012! Και πολλοί ήταν εκείνοι που είπαν πως κάτι αλλάζει στον τόπο μας, όταν διάβασαν…
Read more

Μανούλα-αα…!

Απόσπασμα από το αφήγημα “Μητριά πατρίδα” του Μιχάλη Γκανά Τον πρώτο καιρό τη βλέπαμε κάθε Σαβ­βατοκύριακο. Δούλευε σε άλλη πόλη, στις οικο­δομές, κουβάλαγε λάσπη για χτίστες. Οι Ουγγαρέζοι τη φώναζαν Ιλόνκα. Από Καλλιόπη. Ερχότανε με τα χέρια γεμάτα. Γλυκά, παιχνί­δια, κανένα ρούχο. Ο αδερφός μου, μικρότερος, μέτραγε τις μέρες στα δάχτυλα. Κάτι μικρού­τσικα παχουλά δάχτυλα,…
Read more

ΕΡΤ Βόλου: Κατίνα Λατίφη

11/01/2023 Αφιέρωμα στην Κατίνα Λατίφη. Καλεσμένος της Φρόσως Παύλου.

Οι συγχωριανοί μας στρατιώτες του ’40 θυμούνται…

Στις 28 Οκτωβρίου 1983 ο αγαπητός μου φίλος Θανάσης Αλεξανδρής (+2021)  αποδέχτηκε πρόσκλησή μου και μαγνητοσκόπησε μια ομάδα συγχωριανών μας που το 1940 ήταν στρατιώτες και πήραν μέρος σ’ αυτό που ονομάστηκε Έπος του ’40. Από την ταινία αυτή η οποία προβλήθηκε αργότερα στο χωριό, επιχειρώ  να παρουσιάσω τις αναμνήσεις των πολεμιστών, συμβολή στην επέτειο του ΟΧΙ!…
Read more

Εκατό χρόνια από τη Μικρασιατική καταστροφή. Νεκροί στρατιώτες 1912-1922 από Δρακότρυπα Καρδίτσας

Τμήμα της XII Μεραρχίας κατά τη διάρκεια πορείας. Συλλογή Μικρασιατικής Εκστρατείας / Αρχείο ΕΡΤ.

Οι Έλληνες του Γκαίρλιτς

Ήταν στην Διεθνή Έκθεση Βιβλίου του 2010, όταν περιπλανώμενος στους πάγκους των εκθετών  μου έκανε εντύπωση στο περίπτερο των Αδελφών Κυριακίδη ο τίτλος του βιβλίου “Οι Έλληνες του Γκαίρλιτς 1916-1919” του Γεράσιμου Αλεξάτου. Δεν είχα ακούσει ποτέ ούτε το όνομα του συγγραφέα ούτε το όνομα της  γερμανικής πόλης που παραπέμπει, αλλά ξεφυλλίζοντας το βιβλίο, εντυπωσιάστηκα!…
Read more

Εκστρατεία στην Μεσημβρινή Ρωσία (Ουκρανία) 1919

Δεν ξέρω πότε θα μάθαινα για την εκστρατεία ελληνικού στρατιωτικού σώματος που πήγε στην Ουκρανία, για να συμβάλλει με άλλους συμμάχους στην κατάπνιξη της σοβιετικής επανάστασης, εάν δεν τύχαινε να ακούσω γι’ αυτήν από έναν συγχωριανό μου, τον Παναγιώτη Κατσιγιάννη, που πήρε μέρος ως εύζωνας. Τον άκουσα για πρώτη φορά το 1978, κράτησα λίγες σημειώσεις…
Read more