H εκπομπή της Νικολέττας Λιακοσταύρου στη Φωνή της Ελλάδας το Σάββατο 21/12/2024 Σε παλαιότερες εποχές -μέχρι και τον Δεύτερο Παγκόσμιο πόλεμο τουλάχιστον- οι χτίστες είχαν δική τους μυστική «γλώσσα», τα λεγόμενα «κουδαρίτικα». Στο επαγγελματικό λεξιλόγιο των οικοδόμων, «κούδα» σημαίνει πέτρα και «κούδαρης» είναι ο άνθρωπος που ασχολείται με την πέτρα, ο μάστορας, ο χτίστης. Οι «κουδαραίοι»,…
Read more
1987 30/11/1987 Δευτέρα. Τ’ Αγίου Αντρέα. Ο Παπαντρέου στην Πάτρα μιλούσε και είχε πολύ λαό κοντά του που φώναζε «Αντρέα μαζί σου όλη τη ζωή σου». 1988 6/11/1988 Κυριακή. Ο καιρός ομίχλη, δεν κάνουμε τίποτες δουλειά. Οι αγρότες έκλεισαν όλους τους δρόμους με μηχανήματα Τρίκαλα και Καρδίτσα. 7/11/1988 Δευτέρα. Ο καιρός καλός, παγωνιά και σήμερα…
Read more
Στις 16 Ιουνίου (κατ’ άλλους 15/6) έκλεισαν 79 χρόνια από το θάνατο του Άρη Βελουχιώτη κοντά στο χωριό Μεσούντα της Άρτας. Με τα μέσα της εποχής, η είδηση σε πολλά σημεία έφτασε την επόμενη μέρα, χωρίς προφανώς να είναι γνωστή η ακριβής τοποθεσία του γεγονότος. Όταν ο λαϊκός ποιητής Φώτης Σαμαράς[1], από την Πορτή Καρδίτσας…
Read more
Πολλοί ήταν εκείνοι που είδαν ευχάριστα την Κωνσταντίνα να έρχεται με το νυφικό της σε ένα από τα τρία εκλογικά κέντρα του χωριού για να εκπληρώσει την εκλογική της υποχρέωση μετά το ολονύκτιο γαμήλιο γλέντι στις εκλογές της 6 Μαΐου 2012! Και πολλοί ήταν εκείνοι που είπαν πως κάτι αλλάζει στον τόπο μας, όταν διάβασαν…
Read more
Στις 28 Οκτωβρίου 1983 ο αγαπητός μου φίλος Θανάσης Αλεξανδρής (+2021) αποδέχτηκε πρόσκλησή μου και μαγνητοσκόπησε μια ομάδα συγχωριανών μας που το 1940 ήταν στρατιώτες και πήραν μέρος σ’ αυτό που ονομάστηκε Έπος του ’40. Από την ταινία αυτή η οποία προβλήθηκε αργότερα στο χωριό, επιχειρώ να παρουσιάσω τις αναμνήσεις των πολεμιστών, συμβολή στην επέτειο του ΟΧΙ!…
Read more
Τμήμα της XII Μεραρχίας κατά τη διάρκεια πορείας. Συλλογή Μικρασιατικής Εκστρατείας / Αρχείο ΕΡΤ.
Πριν 90 χρόνια: Μια άγνωστη κινητοποίηση των πεινασμένων χωρικών, όπως αποτυπώθηκε στον τύπο της εποχής. Η αμερικάνικη κρίση του 1929 και η ελληνική χρεωκοπία του 1932 Το 1932 ήταν μια άσχημη χρονιά για τη χώρα μας. Η οικονομική κρίση που ξέσπασε το 1929 στις Η.Π.Α. έφτασε και στην Ευρώπη. Η Μεγάλη Βρετανία, η ισχυρότερη οικονομική…
Read more
Ένα εξαιρετικά ενδιαφέρον κείμενο δημοσιεύτηκε στις αρχές του περασμένου αιώνα για το μοναστήρι της Αγίας Τριάδος Δρακότρυπας από μια επίσκεψη που πραγματοποιήθηκε τον Ιούνιο του 1895. Συντάκτης του ήταν ο Νικόλαος Γ. Χατζηζωγίδης, ο οποίος, σύμφωνα με τα βιογραφικά στοιχεία που αναφέρονται στον πανηγυρικό τόμο των Θεσσαλικών Χρονικών που εκδόθηκαν το 1935 για τα 50…
Read more
Τον Μάιο του 1895, δηλαδή ακριβώς πριν 127 χρόνια, ένας φιλόλογος καθηγητής, και πιθανόν γυμνασιάρχης εκείνο τον καιρό, ο Νικόλαος Χατζηζωγίδης, επισκέφθηκε δυο μοναστήρια στην ευρύτερη περιοχή Μουζακίου Καρδίτσας, την Ι.Μ. Αγίου Γεωργίου Μαυρομματίου, γνωστή με το προσωνύμιο «Καραΐσκάκη» και την Ι.Μ. Αγίας Τριάδος Σκλάταινας (Δρακότρυπας). Για τις επισκέψεις αυτές έγραψε τις εντυπώσεις του, τις…
Read more
Στις 15 Απριλίου του 2013 είχε προβληθεί από την τηλεόραση της ΕΤ1 και τη σειρά Παρασκήνιο η έρευνα του αλησμόνητου φίλου Λευτέρη Ξανθόπουλου: “Πού το πάει ο Καραγκιόζης”. Την προηγούμενη ημέρα ανέβασα στην ιστοσελίδα drakotrypa.gr του χωριού μου το παρακάτω κείμενο, που φέτος συμπίπτει με τη συμπλήρωση 40 χρόνων από τον θάνατο του συγχωριανού μου…
Read more
ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΣΧΟΛΙΑ