Πρώτη νιότη στην κατοχική Αθήνα (Β’ μέρος)

Το blog του Γιώργου Γούσια

Πρώτη νιότη στην κατοχική Αθήνα (Β’ μέρος)

Το δεύτερο μέρος του ραδιοφωνικού ντοκιμαντέρ «Πρώτη νιότη στην κατοχική Αθήνα», που συνέπεσε με τα 75 χρόνια από την απελευθέρωση της πρωτεύουσας, μεταδόθηκε το Σάββατο 12 Οκτωβρίου 2019 και ώρα 12:00 από το Πρώτο Πρόγραμμα της Ελληνικής Ραδιοφωνίας, στο πλαίσιο της εκπομπής «Αφύλαχτη Διάβαση».

Στην εκπομπή αυτή είχα και πάλι την τιμή να πάρω μέρος και αναφέρθηκα στον Μήτσο Κωνσταντινίδη, τον πρώτο νεκρό φοιτητή της κατεχόμενης Αθήνας (38:00 λεπτό).

Μήτσος Κωνσταντινίδης, φοιτητής Νομικής (+22/12/1942) (πηγή: Πανεπιστήμιο Αθηνών (ΕΚΠΑ) – Ιστορικό Αρχείο και Efsyn.gr)

(Από το δελτίο τύπου της ΕΡΤ 4/10/2019)

Το ντοκιμαντέρ εστιάζει στην περίοδο 1942-1943 και μελετά την ένταξη των νέων μαθητών, φοιτητών και εργατών στις αντιστασιακές οργανώσεις, το πλαίσιο λειτουργίας και δράσης των οργανώσεων αυτών και αποκαλύπτει άγνωστες πτυχές της νεανικής Αντίστασης αλλά και της καθημερινότητας των νέων στα χρόνια του μεγάλου λιμού κάτω από την ασφυκτική πίεση των δυνάμεων Κατοχής.

Στο δεύτερο μέρος του ντοκιμαντέρ μιλούν οι: Ηλίας Στάβερης (Γραμματέας Εργατικού Νέων), Γιάννης Στεφανίδης (στέλεχος ΕΠΟΝ Σχολής Καλών Τεχνών), Κώστας Μανωλκίδης (μέλος της Γραμματείας Μαθητικού Τομέα του ΕΑΜ Νέων Αθήνας), Γιώργος Σταμόπουλος (μέλος Κ.Ε. ΠΕΑΝ), Κώστας Καζολέας (μέλος Κ.Ε. «Ιεράς Ταξιαρχίας»), Αργύρης Κουνάδης (στέλεχος ΕΠΟΝ Νέας Σμύρνης), Μανόλης Αναγνωστάκης (αρχισυντάκτης περιοδικού «Ξεκίνημα») και Γιώργος Καφταντζής (στέλεχος ΕΠΟΝ).

Ιδιαίτερη αναφορά γίνεται στον Νότη Καραβία, έναν νεαρό βιβλιοπώλη της Κατοχής, μέσα από το Αρχείο της ΕΡΤ.

Συμμετέχουν ο ιστορικός Παναγιώτης Σωτηρίου και ο ιστορικός ερευνητής Γιώργος Γούσιας.  Αφηγείται ο Άγης Γυφτόπουλος.  Έρευνα-τεκμηρίωση-παρουσίαση: Θωμάς Σίδερης.

Μαθητές-σε-σχολείο-της-Αθήνας-αρχείο-ΕΡΤ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *