Ο μήνας Νοέμβρης στο ημερολόγιο της μάνας μου Βαγγελής Γούσια

1987
30/11/1987 Δευτέρα. Τ’ Αγίου Αντρέα. Ο Παπαντρέου στην Πάτρα μιλούσε και είχε πολύ λαό κοντά του που φώναζε «Αντρέα μαζί σου όλη τη ζωή σου».
1988
6/11/1988 Κυριακή. Ο καιρός ομίχλη, δεν κάνουμε τίποτες δουλειά. Οι αγρότες έκλεισαν όλους τους δρόμους με μηχανήματα Τρίκαλα και Καρδίτσα.
7/11/1988 Δευτέρα. Ο καιρός καλός, παγωνιά και σήμερα τα ίδια οι αγρότες συνεχίζουνε. Ζητάνε αιτήματα από τον υπουργό Γιάννη Ποτάκη.
8/11/1988 Τρίτη. Ο καιρός καλός, λίγο πάχνη. Γιορτή σήμερα Μιχαήλι και Γαβριήλι, γιορτάζει η Αγγέλα. Οι αγρότες συνεχίζουνε κλεισμένους όλους τους δρόμους.
9/11/1988 Τετάρτη. Καιρός λίγο πάχνη. Δεν κάνομε τίποτες δουλειά. Τα ίδια οι αγρότες κλεισμένους τους δρόμους όλους. Πέθανε ο Θωμά-Κίτος τον φέρανε εδώ στο χωριό. Έχει πολύ κόσμο.
10/11/1988 Πέμπτη. Ο καιρός το πρωί παγωνιά. Σήμερα πέθανε ο παπα-Πέτρος, τον είχανε στο νοσοκομείο στα Τρίκαλα και πέθανε εκεί. Τον φέρανε το πρωί στο χωριό, πήγαμε στην κηδεία.
15/11/1988 Τρίτη. Ο καιρός κρύο, δεν κάνομε τίποτα δουλειά. Βλέπομε στην τηλεόραση και ακούμε τη Βουλή που μαλώνουνε για τον Κουσκωτά τον τραπεζίτη ποιος θα πει περισσότερα για τον άλλονε.
16/11/1988 Τετάρτη. Ο καιρός παγωνιά. Η Βουλή ξημέρωσε να μιλάνε για τον Κουσκωτά και δεν τελειώσανε. Όλοι ένοχοι στα λεφτά και οι φτωχοί πάντα φτωχοί, τα τρώνε όλα τα κεφάλια.

17/11/1988 Πέμπτη. Ο καιρός παγωνιά. Σήμερα γιορτάζουμε το Πολυτεχνείο, γιορτάζουμε τα παλικάρια που ανοίξανε το δρόμο να ζήσουμε καλύτερα που μας είχε η χούντα τόσα χρόνια.
19/11/1988 Σάββατο. Ο καιρός μαλάκωσε λίγο. Δεν κάνομε τίποτες δουλειά, εγώ οικιακά. Άλλη φασαρία πάλι απόψε στην τηλεόραση για τα προβλήματα Κουσκωτά και δικά τους για τα κατομμύρια που φάγανε όλοι.
20/11/1988 Κυριακή. Ο καιρός βρέχει. Σήμερα πήγα στην εκκλησία και μετάλαβα, εγώ όχι ο Φώτης, δεν νήστεψε. Είχανε και μοίραση [μνημόσυνο] για τον Γιάννη Πούλιο, τον είχα κουμπάρο, βάφτισα ένα κορίτσι, την Ηλέκτρα. Μάθαμε που πέθανε η Αριστέα του Γιώργου Μάνου που ήτανε στο Πλατύ. Πέθανε και η πλουσιότερη Χριστίνα Ωνάση, δεν ήξερε πόσα πλούτη είχε και θα ήταν απέθαντη. Πεθαίνουνε και οι πλούσιοι…
23/11/1988 Τετάρτη. Ο καιρός αέρας, βροχή. Κλεισμένοι μέσα σαν τα ποντίκια.
24/11/1988 Πέμπτη. Ο καιρός βροχή, ομίχλη. Ακούω στο ράδιο ότι τον Κουσκωτά τον πιάσανε στην Αμερική, στην Μασαχουσέτη.
25/11/1988 Παρασκευή. Ο καιρός χιονίζει, παλιόκαιρος, πρώιμος χειμώνας και παγωνιά. Σήμερα είναι της Αγίας Κατερίνης.
26/11/1988 Σάββατο. Ο καιρός χιονίζει. Κλεισμένοι μέσα, κάπου-κάπου κόβεται και το φως, σωστή κόλαση.
27/11/1988 Κυριακή. Καιρός το χιόνι το πάγωσε, δεν μπορούμε να πάμε πουθενά.
28/11/1988 Δευτέρα. Ο καιρός παγωνιά, άθικτο το χιόνι.
29/11/1988 Τρίτη. Ο καιρός λίγο μαλάκωσε αλλά έχει τη χολέρα, το χιόνι.
30/11/1988 Τετάρτη. Ο καιρός φυσάει νοτιάς, θα το λιώσει το χιόνι. Και τελειώνει ο Νοέμβρης με τα πολλά τα κρύα και τις πλημμύρες που έκανε όλο το μήνα. Να πούμε και λίγο για τον Αντρέα. Το χάλασε πολύ, κα΄θε μέρα και παύει τους υπουργούς γιατί του λένε τα σφάλματα που κάνει κάθε μέρα.
1989
5/11/1989 Κυριακή. Ο καιρός το μεσημέρι βροχή. Σήμερα έχουμε εκλογές με το Φώτη και ψηφίσαμε πρωί-πρωί Συνασπισμό, τα παιδιά εδώ ψηφίζουνε, οι νύφες στα χωριά τους.
6/11/1989 Δευτέρα. Ο καιρός δροσερός. Αποτελέσματα στο χωριό ο Μητσοτάκης πήρε πολλά, πρώτος, 2ος ο Παπαντρέου, ο Φλωράκης κατέβηκε.
7/11/1989 Τρίτη. Ο καιρός βρέχει. Οι εκλογές, τρώγονται οι μεγάλοι ηγέτες, δεν τα κανονίζουνε.
10/11/1989 Παρασκευή. Ο καιρός συννεφιά. Τα ίδια και σήμερα με την κυβέρνηση.
11/11/1989 Σάββατο. Ο καιρός βροχερός και σήμερα τα ίδια, τίποτα για κυβέρνηση, φαγούρα εχουνε.Βλέπουμε στην τηλεόραση που μιλάνε ο Φλωράκης, ο Παπαντρέου, δεν τα κανονίζουνε.
12/11/1989 Κυριακή. Ο καιρός βροχερός, τα ίδια και σήμερα, ο καιρός, η κυβέρνηση, οι δουλειές…
14/11/1989 Τρίτη. Ο καιρός βρέχει, δουλειά τίποτα. Εγώ με πονάνε τα χέρια. Η κυβέρνηση στα ίδια, δεν κανονίζουν τα τρία κόμματα να κυβερνήσουνε.
15/11/1989 Τετάρτη. Ο καιρός καλός. Τα ίδια και σήμερα, δουλειές και η κυβέρνηση έχει την εντολή ο Φλουράκης.
16/11/1989 Πέμπτη. Ο καιρός αέρας, συννεφιά. Σήμερα δίνει την εντολή στον Σαρτσετάκη ο Φλοράκης και τώρα αρχίζουν οι 3 μαζί να κάνουνε κυβέρνηση.
17/11/1989 Παρασκευή. Ο καιρός συννεφιά, γιορτάζουμε το Πολυτεχνείο.
19/11/1989 Κυριακή. Ο καιρός κρύο. Η κυβέρνηση τρώγονται και πάλι, τα μιλάνε. Για τον κόσμο τα κάνουνε.
23/11/1989 Πέμπτη. Ο καιρός βρέχει και ο αέρας δυνατός, μας άλλαξε τα φώτα. Βρέχει, παλαβός αέρας δεν αφήνει ούτε φωτιά να ανάψουμε.
24/11/1989 Παρασκευή. Ο καιρός αέρας και βροχή δυνατή, δεν αφήνει τίποτα όρθιο.
27/11/1989 Δευτέρα. Ο καιρός κρύο και παγωνιά, πολύ παγωνιά.
28/11/1989 Τρίτη. Ο καιρός παγωνιά και κρύο. Παγώσανε οι βρύσες, δεν κάνομε τίποτα δουλειά, κοντά στη σόμπα είμαστε.
29/11/1989 Τετάρτη. Ο καιρός παγωνιά και κρύο, παγώσανε τα πάντα, οι βρύσες… Έχομε κυβέρνηση!
30/11/1989 Πέμπτη. Ο καιρός κρύο, παγωνιά, πρώτη φορά σ’ αυτόν τον καιρό τόση παγωνιά. Αυτή την ώρα μιλάει ο Φλωράκης και τον ακούμε με μεγάλη προσοχή, τα λέει καλύτερα απ’ όλους.

1990
1/11/1990 Παρασκευή. Ο καιρός βρέχει. Σήμερα πληρωθήκαμε ΟΓΑ αλλά τα δώσαμε στη ΔΕΗ.
12/11/1990 Δευτέρα. Ο καιρός καλός. Τον Παπαντρέου θα τον πάνε στο δικαστήριο οι κυβερνήτες που είναι σήμερα.
14/11/1990 Τετάρτη. Ο καιρός βρέχει. Σήμερα τ΄Αγίου Φιλίππου. Σαν σήμερα πέθανε ο πατέραζ μου το 1942 και εγώ αφτή τη μέρα την θημάμαι ας πέρασαν τόσα χρόνια.
17/11/1990 Σάββατο. Ο καιρός βρέχει. Γιορτάζουμε το Πολυτεχνείο σήμερα του 1973 τα γεγονότα.
1991
7/11/1991 Πέμπτη. Ο καιρός βρέχει. Το δικαστήριο συνεχίζεται.
Μνήμες στις σελίδες 16/11, 17/11, 22/11:
16/11/1948 Εγώ έκανα χωράφι [όργωνα] στην Τσιβή πέρα στη Νικαγιά, σπέρναμε σιτάρι. Ήμασταν και οι δύο έγκυες στα παιδιά μας που τα γεννήσαμε το 1949, εγώ το Γιώργος μου στις 24 Μαρτίου και η Τσιβή μετά από 10 μέρες μέσα στην κατοχή [εννοούσε εμφύλιο πόλεμο] στην ταλαιπώρια και στα τρεχάματα και στην ανέχεια.
17/11/1948 Ήταν κατοχή [εμφύλιος]οι αντάρτες παίρνανε και μεγάλους για δουλειές. Το πρωί αυτή τη μέρα πήρανε και το Θέο [κουνιάδος της] και άλλους παππούδες του χωργιού, τους πήρανε για δουλειές να κάνουνε γεφύρια και άλλες δουλειές, τους πήγανε στο Καροπλέσι. Ήτανε ο Κώτσος Θεοδώρου, οι Σαχλαίοι, ο Νικο-Τάτσης, ο Ρίζος, ο Παναγιώτης Λάζος και άλλοι. Εκείνη τη μέρα πήρανε και την Αλέξω του Πούλιου και την Παναγιούλα του Νάτση και τα πήγανε και αυτά να φυλάνε σκοπιά. Σ΄ ένα μέρος που περνούσανε οι χωριανοί, φυλάκιο, ήταν η Παναγιούλα Νάτση και φώναξε: -Αλτ, στάσου! και τη γνωρίσανε. –Είσαι η Παναγιούλα; -Ναι, εσύ είσαι μπάρμπα Παναϊώτη; -Ναι, είπανε. –Να πείτε χαιρετίσματα στους δικούς μου, είπε!
[Ένα μήνα αργότερα στη σελίδα της ημερομηνίας 17 Δεκεμβρίου, γράφει: 17 Δεκεμβρίου 1948. Ο Θέος και άλλοι παππούδες τους πήραν οι αντάρτες για δουλειές 1 [ένα]μήνα, τους απόλυσαν στις 17 αυτού του μήνα με χιόνια και ταλαιπωρίες].
22/11/1942 [ένθετο σημείωμα] 22 Νοεβρίου 1942 ανατινάχτηκε η γέφυρα του Γοργοπόταμου.
Σημ.: Για διευκόλυνση των αναγνωστών το κείμενο έχει μεταφερθεί ορθογραφημένο και ως προς τη σύνταξη χρησιμοποιήθηκαν τα σημεία στίξης.