Οι Έλληνες του Γκαίρλιτς

Το blog του Γιώργου Γούσια

Οι Έλληνες του Γκαίρλιτς

Η είσοδος του στρατοπέδου Γκαίρλιτς . Διακρίνεται πλήθος επισήμων και η φρουρά της πόλης για να υποδεχτεί τον ελληνικό στρατό. Υπάρχει μια μεγάλη επιγραφή στα ελληνικά που γράφει «ΧΑΙΡΕΤΕ» . Η φωτογραφία προέρχεται από το γαλλικό εβδομαδιαίο περιοδικό Le Miroir, τεύχος 153, 29 Οκτωβρίου 1916 και ο τίτλος της φωτογραφίας αποτυπώνει ανάγλυφα τα συναισθήματα των συμμάχων για την παράδοση του ελληνικού στρατεύματος, καθώς τιτλοφορείται «οι προδότες της Καβάλας εορτάζονται στη Γερμανία».

Ήταν στην Διεθνή Έκθεση Βιβλίου του 2010, όταν περιπλανώμενος στους πάγκους των εκθετών  μου έκανε εντύπωση στο περίπτερο των Αδελφών Κυριακίδη ο τίτλος του βιβλίου “Οι Έλληνες του Γκαίρλιτς 1916-1919” του Γεράσιμου Αλεξάτου. Δεν είχα ακούσει ποτέ ούτε το όνομα του συγγραφέα ούτε το όνομα της  γερμανικής πόλης που παραπέμπει, αλλά ξεφυλλίζοντας το βιβλίο, εντυπωσιάστηκα!  Ένα ολόκληρο Σώμα Στρατού παραδόθηκε οικειοθελώς στους Βούλγαρους και Γερμανούς εχθρούς μας και εγκαταστάθηκε πριν ακριβώς 106 χρόνια, στις 22 Σεπτεμβρίου του 1916, στο Γκαίρλιτς! Είχαμε και τέτοια δράματα στην πατρίδα μας κι εμείς στην ιστορία μας μαθαίνουμε μόνο για τα καριοφίλια του ΄21 και τον “αέρα!”  του ΄40; Εννοείται ξεκοκκάλισα το βιβλίο, γνώρισα και τον συγγραφέα αργότερα στην 2η έκδοσή του και διατυπώνω και από εδώ τα συγχαρητήριά μου, γιατί ήταν η αιτία που έγινε γνωστή στο ευρύ κοινό αυτή η τραγωδία!

Paliouras 027 1 Παλιούρας Ν
Όρθιος αριστερά ο Νικόλας Παλιούρας

Ήξερα ότι  θείος μου Νικόλας Παλιούρας ήταν για αρκετό καιρό όμηρος στη Γερμανία, αλλά δεν γνώριζα  ότι υπήρχαν όμηροι και άλλες εποχές πλην του Β’ Π.Π. στη χώρα αυτή.  Σε κουβέντα όμως που είχα με τους γιους του και με τον συνονόματο εγγονό του, με πληροφόρησαν ότι ο Νικόλας Παλιούρας ήταν πάνω από δύο χρόνια στο Γκαίρλιτς! Μάλιστα σώθηκε μια φωτογραφία του 25χρονου στρατιώτη του Πυροβολικού από τις 27/8/1918, που δηλώνει “Ελάτης Πεδινού Πιροβολικού”  (ελάτης, σημαίνει στρατιώτης τού πυροβολικού που ιππεύει στο αριστερό άλογο τού ζεύγους που σέρνει το πυροβόλο). Σώζονται ακόμα και κάποιες σελίδες από το ημερολόγιό του,  πριν την παράδοση του στρατεύματος, με καταπληκτικές λεπτομέρειες!

Paliouras 028 Παλιούρας Ν πίσω όψη 1

Ευχαριστώ την οικογένεια των συγγενών μου και με την άδειά τους παραθέτω δυο σελίδες από το ημερολόγιο που γράφει για  την αναχώρηση της μονάδας του από τη Δράμα με προορισμό την Καβάλα και την απόγνωση των κατοίκων της, που θα πέσουν στα χέρια των Βουλγάρων, όπως δυστυχώς συνέβη!

102 Paliouras 007b Αναχώρηση από Δράμα προς Καβάλα1
Ο στρατός εγκαταλείπει τη Δράμα…

Στη συνέχεια παραθέτω ένα ενημερωτικό κείμενο της ομάδας “Άλμπουμ από Παλιές εικόνες και φωτογραφίες της Ελλάδας / Old pictures of Greece” του facebook  και επιμένω για τους χρήστες του στο άνοιγμα της σύνδεσης https://www.facebook.com/media/set/?vanity=1570523089876641&set=a.3224381144490819 όπου υπάρχει ένα πλήθος σχετικών φωτογραφιών, για πολλές από τις οποίες εκτός από τις λεζάντες υπάρχει και ενημερωτικό υλικό!

Die Griechen von Görlitz 1916-1919
Οι Έλληνες του Γκέρλιτζ

22 Σεπτεμβρίου 1916. Στην πόλη Γκέρλιτς της Γερμανίας [σημ.Γ.Γ.: κρατώ την ορθογραφία του δημοσιεύματος], έφταναν με τρένο από τη Δράμα, 6.100 Έλληνες στρατιώτες, 430 αξιωματικοί, δυνάμεις της ελληνικής χωροφυλακής, στρατιωτικοί υπάλληλοι, 93 γυναίκες αξιωματικών και 5 παιδιά. Ήταν όλη η δύναμη του Δ’ Σώματος Στρατού μαζί με τον οπλισμό της, που είχε παραδοθεί στις γερμανικές δυνάμεις και έζησε στην «αιχμαλωσία», συμβιώνοντας με τους κατοίκους της ξένης πόλης. Τα γεγονότα που διαδραματίστηκαν πριν από το πρωτοφανές γεγονός της μεταφοράς στρατιωτικής δύναμης σε ξένο κράτος, ακόμη και σήμερα προκαλούν ερωτηματικά, σχετικά με το αν ήταν προδοσία ή όχι.

Η εισβολή των Βουλγάρων στην Α. Μακεδονία Τον Αύγουστο του 1916, η Ελλάδα ήταν «κομμένη» στα δύο. Από τη μια ήταν η κυβέρνηση Βενιζέλου στη Θεσσαλονίκη, όπου ήταν εγκατεστημένες οι αγγλογαλλικές δυνάμεις της Αντάντ. Από την άλλη, η κυβέρνηση των Αθηνών, υπό τον Γερμανόφιλο βασιλιά Κωνσταντίνο. Στις 18 του μήνα, ο βουλγαρικός στρατός με σύμμαχο τη Γερμανία, εισέβαλε αιφνιδιαστικά στην Ανατολική Μακεδονία. Στόχος τους, όπως ισχυρίζονταν, ήταν να περιορίσουν τις κινήσεις των εχθρικών δυνάμεων της Αντάντ. Την ίδια μέρα, οι πρέσβεις της Γερμανίας και της Βουλγαρίας, με επίσημες διακοινώσεις των κυβερνήσεών τους, έδιναν εξηγήσεις.

Η εισβολή, όπως διαβεβαίωναν, είχε αποκλειστικά στρατιωτικά κίνητρα, για να κόψουν τις κινήσεις των αγγλογαλλικών δυνάμεων. Ταυτόχρονα, παρείχαν εγγυήσεις ότι δεν κινδυνεύει η ακεραιότητα της χώρας και ότι δεν θα έθιγαν την εξουσία των τοπικών αρχών. Δεν είχαν σκοπό, όπως έλεγαν, να καταλάβουν τις Σέρρες, τη Δράμα και την Καβάλα, ενώ ο στρατός τους θα αποχωρούσε όταν εξέλειπαν οι στρατιωτικοί λόγοι. Η έκκληση του διοικητή για βοήθεια Οι εγγυήσεις που έδωσαν στον βασιλιά Κωνσταντίνο οι Γερμανοί, τον καθησύχασαν και έδωσε εντολή στους επιτελείς του Δ’ Σώματος Στρατού να συμπτυχθούν στις πόλεις και να περιμένουν εντολές. Ο εκτελών χρέη διοικητή, συνταγματάρχης Ιωάννης Χατζόπουλος, με καθημερινές εκκλήσεις προς την Αθήνα, ζητούσε βοήθεια. «Αναφέρω ότι η συμπεριφορά των Βουλγάρων είναι εντελώς εχθρική. Οι κάτοικοι των πόλεων Σερρών και Δράμας έντρομοι καταφεύγουν εις Καβάλα. Παρακαλώ όπως τύχω άμεσης απαντήσεως επί αιτήσεώς μου να επιστρέψουν αμέσως οι επίστρατοι καθόσον οι προθέσεις των Βουλγάρων περί καταλήψεως της Καβάλας εκδηλούνται από ώρα εις ώρα σαφέστερες, εάν δε συμβεί τούτο η πόλις θα καταστραφεί και θα αιχμαλωτιστεί το Σώμα ολόκληρον. Είναι αναγκαία η αποστολή στόλου, διότι μόνον η παρουσία του θα καθησυχάσει τους πληθυσμούς. Δεν είναι δυνατόν να αντιληφθείτε την ενταύθα κατάστασιν».

Η απάντηση της Αθήνας εστάλη την ίδια μέρα: «Την πρότασιν περί εφέδρων αποκρούομεν, αποκλείοντες την βίαν. Καθησυχάσατε έντρομους πληθυσμούς και ενθαρρύνατε αυτούς. Στόλος δεν θα αποσταλεί». Η κατάσταση στο μεταξύ διαρκώς χειροτέρευε και ο κλοιός γύρω από την Καβάλα έσφιγγε ασφυκτικά. Η αφερεγγυότητα των Γερμανών Οι Γερμανοί αναθεώρησαν τη στάση τους και αδιαφορώντας για τις εγγυήσεις που έδωσαν στον βασιλιά, πίεζαν αφόρητα τον Χατζόπουλο, να εγκαταλείψει την πόλη. Οι ιστορικοί υποστηρίζουν, ότι υπήρξε πρόταση Βρετανού πλοιάρχου ενός ατμόπλοιου, που υπήρχε στο λιμάνι της Καβάλας, να μεταφέρει το στράτευμα στη Θεσσαλονίκη. Ο Χατζόπουλος όμως αρνήθηκε, επειδή ήταν πιστός στον Κωνσταντίνο και δεν ήθελε να ενισχύσει το αντιβασιλικό κίνημα της Εθνικής Αμύνης. Οι συνέπειες του διχασμού ήταν ολέθριες και ντροπιαστικές για τον ελληνικό στρατό. Ο Χατζόπουλος απευθύνθηκε στον Γερμανό αρχιστράτηγο Χίντενμπουργκ. Για να αποφευχθεί η αιχμαλωσία του Σώματος από τον βουλγαρικό στρατό, του ζήτησε τη μεταφορά του στρατεύματος, μαζί με τον οπλισμό του, στη Γερμανία, ως το τέλος του πολέμου. Το αίτημα του συνταγματάρχη Χατζόπουλου έγινε δεκτό. Οι Έλληνες στρατιώτες παραδόθηκαν αμαχητί, εγκατέλειψαν οικειοθελώς την πόλη σε μια ξένη στρατιωτική δύναμη και αποφάσισαν να μεταφερθούν στη Γερμανία και συγκεκριμένα στην πόλη Γκέρλιτς. Για τη μεταφορά χρησιμοποιήθηκαν 10 τρένα και το ταξίδι έγινε μέσω Βουλγαρίας. Το ταξίδι από τη Δράμα κράτησε 12 μέρες.

Η υποδοχή και η ζωή στο Γκέρλιτς

Όταν ο ελληνικός στρατός έφθασε στο Γκέρλιτς, η υποδοχή ήταν θερμή. Γερμανοί αξιωματικοί και κάτοικοι της πόλης υποδέχθηκαν το Δ’ Σώμα Στρατού, ενώ μπάντα παιάνιζε προς τιμή τους. Οι αρχικές προσπάθειες των Γερμανών, κυρίως όσων αγαπούσαν την κλασική Ελλάδα, ήταν να εμφανιστεί η παραμονή των Ελλήνων στη Γερμανία ως πράξη «φιλοξενίας». Ωστόσο, ήταν μια ιδιότυπη αιχμαλωσία, καθώς σε κανέναν και για οιονδήποτε λόγο δεν επετράπη να εγκαταλείψει το γερμανικό έδαφος, καθ” όλη τη διάρκεια του πολέμου. Η λογική του διαχωρισμού των Ελλήνων σε βενιζελικούς και βασιλικούς, τους ακολούθησε και στη Γερμανία.

Κατά τη διάρκεια της παραμονής στη γερμανική πόλη, οι φιλιβασιλικοί και γερμανόφιλοι αξιωματικοί είχαν προνόμια, τα οποία δεν ίσχυαν και για τους βενιζελικούς. Στις αρχές του 1918, με την κατηγορία ότι ασκούσαν προπαγάνδα, 25 Έλληνες αξιωματικοί οδηγήθηκαν στο στρατόπεδο συγκέντρωσης του Βέρλ της Βεστφαλίας, ενώ άλλοι 17 στις φυλακές του Κόνιγκσμπεργκ. Η θερμή φιλοξενία των πρώτων ημερών δεν είχε συνέχεια και ούτε ήταν εύκολο, καθώς η Γερμανία ήταν σε πόλεμο και ούτως ή άλλως υπήρχαν ελλείψεις. Για τους απλούς στρατιώτες όμως, η κατάσταση ήταν μαρτυρική. Σχεδόν στο σύνολό τους, υπέφεραν το μαρτύριο των στερήσεων, της ελλιπούς διατροφής και του αφόρητου κρύου στις παράγκες του στρατοπέδου, με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους περίπου 400 άτομα, τα περισσότερα από φυματίωση. Οι σχέσεις της γερμανικής στρατιωτικής διοίκησης και των Ελλήνων, όσο περνούσε ο καιρός, γίνονταν και πιο εχθρικές. Οι Γερμανοί απαίτησαν από τους στρατιώτες να συμμετέχουν σε αγροτικές ασχολίες. Ορισμένοι Έλληνες διασκορπίστηκαν βίαια, από την Κολωνία μέχρι και το Μπρέσλαου, σε πολεμικές βιομηχανίες, ορυχεία, εργοστάσια και αλλού. Η δράση των Ελλήνων Παρά τα προβλήματα, οι Έλληνες «όμηροι» μεγαλούργησαν ως κοινότητα.

Έβγαλαν δική τους εφημερίδα, που εκδόθηκε σε όλη τη Γερμανία και ηχογράφησαν ρεμπέτικα και παραδοσιακά τραγούδια. Εκεί έγινε για πρώτη φορά παγκοσμίως και η ηχογράφηση ενός μπουζουκιού, τον Ιούλιο του 1917. Αξιόλογη ήταν επίσης η πνευματική και πολιτιστική δράση πολλών Ελλήνων αιχμαλώτων καλλιτεχνών και διανοουμένων, όπως του σπουδαίου θεατρικού συγγραφέα Βασίλη Ρώτα. Φυσικά, δημιουργήθηκαν σχέσεις και οι στρατιώτες ερωτεύθηκαν και παντρεύτηκαν Γερμανίδες. Τελικά, η «αιχμαλωσία» τους έληξε, όταν η κατάσταση είχε φτάσει στο απροχώρητο. Μετά την ανακωχή, τον Νοέμβριο του 1918, οι βασιλόφρονες αξιωματικοί, φοβούμενοι αντίποινα, αρνήθηκαν να επιστρέψει το Δ΄ Σώμα Στρατού στη «βενιζελική» Ελλάδα. Ωστόσο, οι περισσότεροι στρατιώτες πήραν μέρος στη γερμανική επανάσταση των Σπαρτακιστών της Ρόζας Λούξεμπουργκ, με αίτημα την άμεση επιστροφή τους στην Ελλάδα.

Μετά την αποτυχία της εξέγερσης, δραπέτευσαν με κάθε μέσο και επέστρεψαν κατά ομάδες στην Ελλάδα. Για αρκετούς «βασιλικούς» όμως, τα πράγματα στην Ελλάδα δεν ήταν καλύτερα. Υπέστησαν διώξεις, εκ μέρους των βενιζελικών αρχών και κατηγορήθηκαν για προδοσία. Υπήρξαν μέχρι και θανατικές καταδίκες αξιωματικών, οι οποίες όμως, ενόψει των εκλογών του 1920, δεν εκτελέστηκαν. Πάνω από 200 Έλληνες έμειναν στο Γκέρλιτς. Το 1921, ιδρύθηκε ο Ελληνικός Σύνδεσμος Γκέρλιτς και διαλύθηκε με την άνοδο του Χίτλερ στην εξουσία. Σήμερα εκεί ζουν πάνω από 40 απόγονοι Ελλήνων.

1917 04 24 σ.1

Tags: , , ,

3 Responses

  1. Ο/Η Σωτήρης Σκυλογιαννης λέει:

    Που να φανταστώ ότι έγιναν αυτά. Ευτυχώς ο φίλος μου Γιώργος μας ενημέρωσε. Αν περιμένουμε να τα μάθουμε στο σχολείο ίσως ακόμη δεν ξεκίνησε να δουλεύει τυπογραφειο του υπουργείου Παιδείας.Σε ευχαριστώ και να εισαι καλά Γιωργο.

    • Ο/Η Giorgos Gousias λέει:

      Οι ευχαριστίες όλων μας ανήκουν στον ερευνητή αυτής της δραματικής ιστορίας, στον Γεράσιμο Αλεξάτο! Μετά την κυκλοφορία του βιβλίου του έχουν γραφεί πάμπολλα για το Γκαίρλιτς και υπήρξε μεγάλο ενδιαφέρον από πολύ κόσμο. Πριν χρόνια ένας γιατρός από τις ΗΠΑ με παρακάλεσε αν μπορώ να τον βοηθήσω στέλνοντάς του εφημερίδες που εκδόθηκαν από Έλληνες στην πόλη αυτή. Βρήκα και του έστειλα 243 φύλλα της εφημερίδας ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΦΥΛΛΑ που εκδόθηκαν το 1918!

  2. Ο/Η Πελεκάνος Θοδωρος λέει:

    Εξαιρετικο το κείμενο για το Γκαιρλιτς.
    Λέγομαι Πελεκάνος Θοδωρος και έχω διαβάσει όλα τα βιβλία. Από το πρώτο εξαιρετικο του κυρίου Αλεξατου και μετά. Το μόνο που δεν διάβασα και θα το ζητήσω είναι κάποιου κρητικού που το διαθέτει ο Δήμος.
    Διάβασα ότι βρήκατε τεύχη της εφημερίδας “ΤΑ ΝΈΑ ΤΟΥ GORLITZ” τα οποία όπως έχω δει έχουν και την μικροιστορια της ζωής εκεί.
    Ψάχνω για Μυτιληναίος φανταρους(τόπος καταγωγής μου) και για Βοιωτους. Αν μπορώ να έχω πρόσβαση σε φύλλα της εφημερίδας θα το εκτιμήσω ιδιαίτερα.
    Σας χαιρετώ με εκτίμηση ΠΕΛΕΚΑΝΟΣ Θόδωρος.
    Καλό σας βράδυ.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *