Λάκης Καρνέζης: γενέθλια του Μίκη στην Κούβα

Το blog του Γιώργου Γούσια

Λάκης Καρνέζης: γενέθλια του Μίκη στην Κούβα

Όποιος αγαπά τη μουσική του Μίκη Θεοδωράκη είναι αδύνατον να μην ξέρει τον Λάκη Καρνέζη, που με το μπουζούκι του και το γλυκό παίξιμό του “έντυσε” τα περισσότερα τραγούδια και τις πιο γνωστές μουσικές του Μίκη!  Λίγοι όμως είναι εκείνοι που ξέρουν ότι ο Λάκης είχε την ονομαστική του γιορτή προχθές 27 του μήνα και -όπως σχεδόν κάθε χρόνο εδώ και πάρα πολλά χρόνια- ήταν απολύτως φυσικό να μηδενίσουμε την απόσταση των 3.000 χιλιομέτρων, που χωρίζουν το Όσλο της Νορβηγίας από τη Θεσσαλονίκη, με την οπτική επαφή του Viber!

Με τον Λάκη Καρνέζη δεν χορταίνεις κουβέντα. Έχει τόσα, μα τόσα πολλά να διηγηθεί από τη συμμετοχή του στις συναυλίες του Μίκη και από τα αμέτρητα ταξίδια σε όλες τις χώρες του κόσμου, που μπορείς να τον ακούς ατέλειωτες ώρες!

-Αυτές τις μέρες δεν θα γιόρταζε τα γενέθλιά του και ο Μίκης αν ζούσε; Τον ρώτησα.

-Μεθαύριο, στις 29, μου αποκρίθηκε και άρχισε να μου αφηγείται…

«…Τέτοιες μέρες το 1981, θυμάμαι ότι ήμασταν στην Κούβα. Είχαμε πάει εκεί γιατί ο Μίκης είχε κληθεί από τον Φιντέλ Κάστρο για  την παρουσίαση του έργου “Κάντο Χενεράλ” του Πάμπλο Νερούντα. Ήταν μαζί μας η Μαρία Φαραντούρη, ο Πέτρος Πανδής και ο Γιώργος Νταλάρας. Εμείς μέναμε σε ένα ωραίο ξενοδοχείο. Ο Μίκης φιλοξενήθηκε σε μια βίλα.

»Η συναυλία δόθηκε σε κεντρική πλατεία της  Αβάνας μπροστά από τον καθεδρικό της ναό.  Νομίζω ότι οι εκκλησίες δεν ήταν ανοιχτές για τον κόσμο στην Κούβα, αλλά αυτό που θυμάμαι καλά, ήταν που ο Μίκης έπεισε τον υπεύθυνο των μουσείων να ανοίξουν οι πόρτες της εκκλησίας και όχι μόνο, αλλά να ανάψουν και τα φώτα στους πολυέλαιους! Έχω μια φωτογραφία από κει, αλλά βρίσκεται στην Αθήνα και όταν πάω θα σου τη στείλω!  

»Στη συναυλία βεβαίως ήταν και ο Φιντέλ Κάστρο που μας χειροκρότησε πολλές φορές  και όταν τελειώσαμε σηκώθηκε και αγκάλιασε τον Μίκη, με τον οποίο γνωρίζονταν πολλά χρόνια, αφού ο Μίκης είχε επισκεφθεί και παλιότερα την Κούβα.

»Το γιορταστικό κλίμα συνεχίστηκε και αργότερα στην αυλή της βίλας που έμενε ο Μίκης, όπου ο Κάστρο, κρατημένος χέρι-χέρι με τον Μίκη, έκοψε την τούρτα των γενεθλίων του Μίκη! Και ο Φιντέλ κάπου εκεί κοντά είχε και τα δικά του γενέθλια!

»Το ταξίδι στην Κούβα ήταν αξέχαστο και φαντάζομαι πως ο Μίκης θα έζησε εκεί ίσως τα καλύτερα γενέθλιά του!»

Πριν δυο χρόνια σαν σήμερα (29/7/2021) στην επέτειο των γενεθλίων του Μίκη, το Πρώτο Πρόγραμμα της ΕΡΤ έκανε ένα αφιέρωμα στον μεγάλο συνθέτη, που επιμελήθηκε ο δημοσιογράφος Θωμάς Σίδερης. Στην εκπομπή αυτή φιλοξενήθηκε και ο Λάκης Καρνέζης και η συνομιλία τους βρίσκεται εδώ:

Χρόνια πολλά, Λάκη Καρνέζη και η μνήμη του Μίκη Θεοδωράκη, που θα γιόρταζε σήμερα, θα παραμένει αιώνια!

Tags: , , , , ,

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *