Ένα ορφανό στον τάφο της μητέρας του

Το blog του Γιώργου Γούσια

Ένα ορφανό στον τάφο της μητέρας του

Βελιγράδι Παιδί στον τάφο της μάνας του1
Βελιγράδι Παιδί στον τάφο της μάνας του1

Εάν βρισκόμουνα στη Σερβία, φαντάζομαι θα διάβαζα στις 11 Φεβρουαρίου στο τοπικό “Σαν σήμερα” ότι ήταν η επέτειος  του θανάτου του Uroš Predić (1857-1953). Το όνομά του δεν θα μου έλεγε τίποτα, μα αν έβλεπα ότι είναι ο δημιουργός του πίνακα “Ένα ορφανό στον τάφο της μητέρας του” θα ένιωθα μεγάλη ικανοποίηση, γιατί επί τέλους θα μάθαινα ποιος ήταν ο ζωγράφος αυτού του έργου που με συγκίνησε πάρα πολύ !

Τον πίνακα αυτόν  τον είδα στο Εθνικό Μουσείο του Βελιγραδίου πριν σαράντα πέντε χρόνια, σε ένα σύντομο πέρασμά μου από εκεί και πραγματικά με συγκλόνισε. Δεν μου δόθηκε ευκαιρία να τον ξαναδώ και τον αναζητούσα τις τελευταίες δεκαετίες στο διαδίκτυο. Τον ανακάλυψα πριν δύο χρόνια και πολύ πρόσφατα έμαθα και το όνομα του ζωγράφου  Ένα ταξίδι, λοιπόν , στο Βελιγράδι είναι βέβαιο ότι δεν θα αργήσει να γίνει.

3 Responses

 1. Ο/Η Andrey N. Kolmogorov λέει:

  Αν μη τι άλλο το Βελιγράδι είναι μια υπέροχη πόλη που αξίζει η επίσκεψη: Το φρούριο, ο πεζόδρομος, ο Ναός του Αγίου Σάββα

  • Ο/Η Andrey N. Kolmogorov λέει:

   Και παρέλειψα να αναφέρω πως μπορείς να επισκεφτείς το Μουσείο “Νίκολα Τέσλα” ο οποίος φέρεται να έχει και Θεσσαλική καταγωγή!

   • Ο/Η Giorgos Gousias λέει:

    Πράγματι, όμορφη πόλη το Βελιγράδι που το διασχίζουν δύο ποτάμια, ο Σαύος και ο Δούναβης. Θυμάμαι πως είχα επισκεφθεί και το σημείο που θανατώθηκε ο Ρήγας Βελεστινλής. Ενδιαφέρουσα πρόταση το μουσείο Τέσλα!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *