Το πρώτο αεροπορικό δυστύχημα της Ολυμπιακής στο ραδιόφωνο

Το blog του Γιώργου Γούσια

Το πρώτο αεροπορικό δυστύχημα της Ολυμπιακής στο ραδιόφωνο

Ελευθερία 19591030 σ.1

“Αεροπλάνον της Ολυμπιακής εξ Αθηνών προς Θεσσαλονίκην, κατέπεσεν εις το Κακοσάλεσι. Οι 18 επ’ αυτού εφονεύθησαν. Απεκόπη η δεξιά πτέρυξ ενώ ευρίσκετο εις ύψος 3000 μ. Προφανώς λόγω πιέσεως αντιθέτων ρευμάτων αέρος και έπεσε περιδινούμενον εις τας κλιτύς της Πάρνηθος”.

Αυτό ήταν το πρωτοσέλιδο της εφημερίδας Μακεδονία της 30/10/1959 και κάπως έτσι άρχισε, ουσιαστικά,  η περιγραφή αυτού του δυστυχήματος στην ραδιοφωνική εκπομπή “Αφύλαχτη Διάβαση” το μεσημέρι της 7/11/2020. Η εκπομπή αυτή μεταδίδεται από το Πρώτο Πρόγραμμα της ΕΡΤ κάθε Σάββατο στις 12:00 το μεσημέρι  και την επιμελείται και παρουσιάζει ο Θωμάς Σίδερης. Την επόμενη μέρα, Κυριακή, μεταδίδεται σε επανάληψη και από τη Φωνή της Ελλάδας στη 01:00 το μεσημέρι.

Το αεροπλάνο, ένα ελικοφόρο τύπου DC-3 (Ντακότα), με κυβερνήτη τον απόστρατο σμήναρχο της Πολεμικής Αεροπορίας Αναστάσιο Καλοβυρνά (στις εφημερίδες της εποχής αναφέρεται Καλοβερνάς), απογειώθηκε από το αεροδρόμιο του Ελληνικού στις 17:10, με δεκάλεπτη καθυστέρηση. Εκτελούσε την πτήση 214 προς Θεσσαλονίκη, με τριμελές πλήρωμα και 15 επιβάτες. Απ’ αυτούς  δύο ήταν Αυστριακοί, διευθυντές επιχειρήσεων εξόρυξης λευκόλιθου στη Χαλκιδική, ενώ η συντριπτική πλειοψηφία ήταν κάτοικοι Θεσσαλονίκης. Ανάμεσά τους ήταν και ο 19χρονος Γιώργος Βολοβότσης από την Αλεξανδρούπολη, ο οποίος θα συνέχιζε σιδηροδρομικώς το ταξίδι του για την Ουγγαρία, για να συναντήσει τον πατέρα του στο χωριό Μπελογιάννης.

Για το θέμα αυτό μπορεί κανείς να δει εδώ  μια παλιότερη ανάρτησή μου

http://www.gousias.eu/?p=261

όπου μέσα από μια δημοσίευσή μου στο περιοδικό ΒΗMAgazino, της εφημερίδας Το Βήμα, διαφαίνεται το πώς βίωσα αυτό το δυστύχημα.

Στη ραδιοφωνική εκπομπή που έχει τον τίτλο Πτήση 214: Αθήνα-Θεσσαλονίκη Α’ Μέρος, εκτός από τον παραγωγό της, πήραν μέρος οι: Σταύρος Σιδηρόπουλος, σμήναρχος της Πολεμικής Αεροπορίας (17:00 λεπτό), ο Γιώργος Γούσιας (41:00’) και ο Κώστας Καβανόζης (45:10) συγγραφέας του βιβλίου Το Τυχερό, που αφηγείται αυτή την τραγική ιστορία.

Η εκπομπή επρόκειτο να συνεχιστεί και το επόμενο Σάββατο 14/11/2020 αλλά η έκτακτη ανακοίνωση μέτρων για τον περιορισμό του κορωνοϊού  (κλείσιμο δημοτικών σχολείων κλπ), δεν άφησε περιθώρια για την πραγματοποίησή της, ελπίζοντας ότι τούτο θα συμβεί αργότερα.

Πτήση 214: Αθήνα-Θεσσαλονίκη Α’ Μέρος

Συνδεθείτε και ακούστε το πρώτο μέρος της εδώ: [Δυστυχώς δεν είναι δυνατή η σύνδεση. Γ.Γ. 24/10/2022]

Tags: , , , , , , , ,

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *