“Εδώ ραδιοφωνικός σταθμός Βουδαπέστης…”

Το blog του Γιώργου Γούσια

“Εδώ ραδιοφωνικός σταθμός Βουδαπέστης…”

20 Radio Budapest 01

“Εδώ ραδιοφωνικός σταθμός Βουδαπέστης…”

Το παρακάτω κείμενο ανήκει στον Αλέξη Βάκη, μουσικό παραγωγό του ραδιοφωνικού σταθμού “Στο Κόκκινο 105,5” και ανέβηκε στο facebook στις 25/9/2018. Είναι η ανακοίνωσή του για μια εκπομπή που μεταδόθηκε την ίδια μέρα, η οποία μπορεί να ακουστεί από το αρχείο που παρατίθεται στο τέλος.

“Ο Γιώργος Γούσιας είναι εκείνος που σε ανύποπτο χρόνο μου μετέδωσε το μικρόβιο να ψάχνω ηχητικό και άλλο υλικό από ελληνικούς ραδιοφωνικούς σταθμούς του εξωτερικού (κυρίως της Ανατολικής Ευρώπης) που το σήμα τους έφτανε μέσω βραχέων στην Ελλάδα από τα πρώτα μετεμφυλιακά χρόνια αλλά και την εποχή της δικτατορίας. Ο ίδιος ήταν από μικρός “βαφτισμένος” σε τέτοια ακούσματα, μιας και ο Ραδιοφωνικός Σταθμός της Βουδαπέστης ήταν το μόνο μέσο με το οποίο η οικογένειά του μπορούσε να μαθαίνει νέα για την χώρα στην οποία ζούσε ο πολιτικός πρόσφυγας θείος του. Έχουμε κάνει πολλές τέτοιες συζητήσεις με τον Γιώργο και του χρωστάω ό,τι ξέρω γι’ αυτά τα πράγματα. Έτσι, όταν μου είπε τις προάλλες ότι θα κατέβαινε για λίγες μέρες από τη Θεσσαλονίκη (όπου μένει μόνιμα) στην Αθήνα για να δει τους εγγονούς του, δεν δίστασα καθόλου. Έβαλα τα μεγάλα μέσα και τον “ανάγκασα” να έρθει και από το Κόκκινο, ώστε να μοιραστούμε με τους ακροατές μας σπανιότατα ντοκουμέντα της ελληνικής εκπομπής του Ραδιοφωνικού Σταθμού της Βουδαπέστης, που εξέπεμπε από το 1949 ως το 1983. Και ανάμεσά τους, ηχητικά αποσπάσματα από την εκπομπή του “Ταχυδρόμου” Ίστβαν Μόλναρ που έφερνε σε επαφή τους Έλληνες όλου του κόσμου με αφιερώσεις και τραγούδια”.

“Εδώ ραδιοφωνικός σταθμός Βουδαπέστης…”
Ρ.Σ. Βουδαπέστης Θέατρο ελληνόπουλων
Ρ.Σ. Βουδαπέστης Παπαδημητίου Νίκος
Ρ.Σ. Βουδαπέστης Σιώμος Γ.

Ευχαριστώ και πάλι τον φίλο μου Γιάννη Ράπτη για τα ηχητικά αρχεία και για τις φωτογραφίες. Μαζί με τον Χαράλαμπο Βλάχο έχουν κάνει καταπληκτική δουλειά για τη διάσωση των στοιχείων του ελληνισμού στην Ουγγαρία.

Tags: , , , , , ,

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *